Program rządowy „Posiłek w szkole i w domu" 2019-2023
Rada Ministrów przyjęła uchwałę w sprawie ustanowienia wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu" na lata 2019-2023, przygotowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
W latach 2019-2023 we wszystkich województwach realizowany będzie program „Posiłek w szkole i w domu"...
Wsparcie finansowe będzie udzielane organom prowadzącym publiczne szkoły podstawowe, w tym szkoły zorganizowane w zespołach szkół, specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych i młodzieżowych ośrodkach socjoterapii, a także publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej...
OTRZYMAJ DOTACJĘ Z RM GASTRO!
Dzięki naszemu wsparciu i wiedzy pomożemy Ci otrzymać nawet 80 000 zł dotacji na wyposażenie Twojej kuchni w placówce oświatowej.
Zadzwoń do nas już dzisiaj!MARTYNA WLAZŁY +48 607 148 498 MARTYNA.WLAZLY@RMGASTRO.PL
Podstawa prawna
Wsparcie finansowe będzie udzielane organom prowadzącym publiczne szkoły podstawowe, w tym szkoły zorganizowane w zespołach szkół, specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych i młodzieżowych ośrodkach socjoterapii, a także publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej...
Czytaj więcejJak uzyskać dotacje?
Wystarczy zaledwie 20% wkładu własnego, a pozostałe 80% to środki z dofinansowania. Wkład może być rzeczowy lub finansowy. Szczegółowe informacje oraz wnioski znajdują się w Urzędzie Gminy lub Miasta w wydziale oświatowym
Czytaj więcejW ramach uchwały Program przewiduje następujące działania:
1. doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek (własna kuchnia i jadalnia) lub doposażenie stołówek, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione, lub stworzenie nowych stołówek;
2. wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków, tzw. jadalni. Realizacja ww. działań może być prowadzona w formie zakupu:
1. usług remontowo-adaptacyjnych służących poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub miejsc spożywania posiłków; Monitor Polski – 9 – Poz. 1007 9
2. niezbędnego wyposażenia kuchni w stołówkach szkolnych, w tym w szczególności:
a) stanowisk mycia rąk – m.in. umywalka z instalacją ciepłej i zimnej wody,
b) stanowisk sporządzania potraw i napojów – m.in. stoły produkcyjne, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestawy noży kuchennych, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjno -parowy lub piekarnik z termoobiegiem, naświetlacz do jaj, robot kuchenny wieloczynnościowy,
c) stanowisk obróbki wstępnej brudnej – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej, drobny sprzęt kuchenny, urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców, krajalnice z przystawkami, stanowisko produkcji potraw z mięsa, stanowisko produkcji ciast,
d) stanowisk obróbki cieplnej – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, taborety podgrzewcze, trzony kuchenne z wyciągami, patelnie elektryczne,
e) stanowisk ekspedycji potraw i napojów – m.in. stół do ekspedycji potraw, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne,
f) stanowisk mycia naczyń – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, pojemnik na odpadki, zmywarka do naczyń, sprzęt do dezynfekcji;