KRAJOWY PLAN ODBUDOWY (KPO) 2024-2026
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększenia Odporności to instrument na rzecz Odbudowy i Zwiększenia Odporności (Recovery and Resilience Facility – RRF), który służy odbudowie gospodarki po pandemii koronawirusa.
Przedsiębiorstwa otrzymają wsparcie w ramach pomocy de minimis na unowocześnienie lub dywersyfikację prowadzonej działalności, w tym:
- na inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, obejmujące w szczególności koszty: robót budowalnych, zakupu maszyn i urządzeń oraz wyposażenia, zakupu wartości niematerialnych i prawnych, działań związanych z zieloną transformacją, działań związanych z wykorzystaniem technologii cyfrowych
- na podniesienie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników
- na zakup usług doradczych o charakterze rozwojowym
Przykładowe wydatki
– sprzęt gastronomiczny
– meble kuchenne/ogrodowe
– klimatyzacja/wentylacja
– fotowoltaiki/pompy ciepła/magazyny energii
– roboty budowlane (w tym remont obiektu, budowa tarasu)
– budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
– namiot gastronomiczny
Przykładowa dywersyfikacja
– rozszerzenie usług restauracji o usługi cateringowe
– rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
– wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia
– rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
– rozszerzenie oferty hotelu o wypożyczalnię sprzętu wodnego
Pomożemy w otrzymaniu dotacji
Dzięki naszemu wsparciu i wiedzy pomożemy Ci otrzymać nawet 540 000 PLN dotacji na wyposażenie lub modernizację Twojej kuchni. Wartość inwestycji może osiągnąć 600 000 PLN.
Wkład własny zaledwie 10 %.
IZABELA SOLAREK +48 661 900 971 IZABELA.SOLAREK@RMGASTRO.PL
Podstawa prawna
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/214 z dnia 12 lutego 2021 r.
Czytaj więcejPomożemy w uzyskaniu dotacji
Dzięki naszemu wsparciu i wiedzy pomożemy Ci otrzymać nawet 540 000 PLN dotacji na wyposażenie lub modernizację Twojej kuchni.
Czytaj więcejProgram rządowy „Posiłek w szkole i w domu" 2024-2028
W dniu 10.1.2024 r. na stronie Kancelarii Prezesa RM ukazał się projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie realizacji modułu 3 wieloletniego rządowego programu „Posiłek w szkole i w domu”, dotyczącego wspierania w latach 2024–2028 organów prowadzących publiczne szkoły podstawowe w zapewnieniu bezpiecznych warunków nauki, wychowania i opieki przez organizację stołówek i miejsc spożywania posiłków.
OTRZYMAJ DOTACJĘ Z RM GASTRO!
Dzięki naszemu wsparciu i wiedzy pomożemy Ci otrzymać nawet 80 000 zł dotacji na wyposażenie Twojej kuchni w placówce oświatowej.
Zadzwoń do nas już dzisiaj!IZABELA SOLAREK +48 661 900 971 IZABELA.SOLAREK@RMGASTRO.PL
Podstawa prawna
Wsparcie finansowe będzie udzielane organom prowadzącym publiczne szkoły podstawowe, w tym szkoły zorganizowane w zespołach szkół, specjalnych ośrodkach szkolno-wychowawczych, młodzieżowych ośrodkach wychowawczych i młodzieżowych ośrodkach socjoterapii, a także publiczne szkoły artystyczne realizujące kształcenie ogólne w zakresie szkoły podstawowej...
Czytaj więcejJak uzyskać dotacje?
Wystarczy zaledwie 20% wkładu własnego, a pozostałe 80% to środki z dofinansowania. Wkład może być rzeczowy lub finansowy. Szczegółowe informacje oraz wnioski znajdują się w Urzędzie Gminy lub Miasta w wydziale oświatowym
Czytaj więcejW ramach uchwały Program przewiduje następujące działania:
1. doposażenie i poprawę standardu funkcjonujących stołówek (własna kuchnia i jadalnia) lub doposażenie stołówek, które obecnie nie funkcjonują, tak aby mogły zostać uruchomione, lub stworzenie nowych stołówek;
2. wsparcie w zakresie adaptacji i wyposażenia pomieszczeń przeznaczonych do spożywania posiłków, tzw. jadalni. Realizacja ww. działań może być prowadzona w formie zakupu:
1. usług remontowo-adaptacyjnych służących poprawie standardu funkcjonowania stołówek szkolnych lub miejsc spożywania posiłków; Monitor Polski – 9 – Poz. 1007 9
2. niezbędnego wyposażenia kuchni w stołówkach szkolnych, w tym w szczególności:
a) stanowisk mycia rąk – m.in. umywalka z instalacją ciepłej i zimnej wody,
b) stanowisk sporządzania potraw i napojów – m.in. stoły produkcyjne, trzony kuchenne z piekarnikami, zlewozmywaki z instalacją zimnej i ciepłej wody, zestawy garnków i innych naczyń kuchennych, zestawy noży kuchennych, chłodziarka z zamrażarką, zmywarka do naczyń, piec konwekcyjno -parowy lub piekarnik z termoobiegiem, naświetlacz do jaj, robot kuchenny wieloczynnościowy,
c) stanowisk obróbki wstępnej brudnej – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, stoły produkcyjne ze stali nierdzewnej, drobny sprzęt kuchenny, urządzenia do rozdrabniania warzyw i owoców, krajalnice z przystawkami, stanowisko produkcji potraw z mięsa, stanowisko produkcji ciast,
d) stanowisk obróbki cieplnej – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, piec konwekcyjno-parowy lub piekarnik z termoobiegiem, taborety podgrzewcze, trzony kuchenne z wyciągami, patelnie elektryczne,
e) stanowisk ekspedycji potraw i napojów – m.in. stół do ekspedycji potraw, podgrzewacze do potraw i talerzy, pojemniki i termosy gastronomiczne,
f) stanowisk mycia naczyń – m.in. zlewozmywak z instalacją zimnej i ciepłej wody, pojemnik na odpadki, zmywarka do naczyń, sprzęt do dezynfekcji;