RM GASTRO
Pierwszorzędne kuchnie. Dla prawdziwych profesjonalistów.

Jak podejść do wyposażenia kuchni gastronomicznej? 3 etapy! 15.06.2025

 

Wyposażenie gastronomii to nie lada wyzwanie, ponieważ wymaga specjalistycznej wiedzy na temat nie tylko samych urządzeń jakie będą pełniły niebagatelną rolę, ale także różnic pomiędzy wyposażeniem kuchni domowej a profesjonalnej czy wiedzy na temat projektowania przestrzeni. Taka wiedza pomoże uniknąć błędów, które mogą przyczynić się do mniej efektywnego funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Jak podejść do wyposażenia kuchni gastronomicznej? Oto 3 najważniejsze etapy!


Kuchnia domowa a profesjonalna różnice


Zastanawiając się nad wyposażeniem kuchni gastronomicznej należy przede wszystkim zrozumieć różnicę pomiędzy kuchnią domową a profesjonalną. Ta pierwsza koncentruje się przede wszystkim na funkcjonalności i wyglądzie. Druga wymaga wyposażenia w specjalistyczne solidne urządzenia, łatwe do utrzymania w czystości, odporne na korozję, których trwałość i wydajność muszą być wyjątkowo duże ze względu na potrzebę ich intensywnego użytkowania.
Wyposażając profesjonalną kuchnię gastronomiczną należy skupić się także na stworzeniu miejsca, w którym praca będzie zorganizowana, a przez to bardziej wydajna. Odpowiednie rozplanowanie mebli, przejść, a przede wszystkim dobór odpowiedniego sprzętu gastronomicznego do potrzeb lokalu, pochodzącego od solidnych dostawców, to wszystko ma ogromne znaczenie.


Warto zwrócić uwagę również na to, że urządzenia wchodzące w skład sprzętu kuchennego, takie jak frytownice, zmywarki, kuchnie z piekarnikiem, piece konwekcyjno-parowe czy urządzenia chłodnicze, mają za zadanie nie tylko przyspieszyć pracę, ale także zapewnić najwyższą jakość potraw oraz bezpieczeństwo w pracy i oszczędność. Źle zaplanowane zakupy, a jednocześnie tym samym niewłaściwe wyposażenie gastronomii wpłynie na nieefektywną pracę. 


Konsekwencje błędów w planowaniu kuchni gastronomicznej 


Konsekwencje błędów w planowaniu kuchni gastronomicznej mogą być poważne. Niewłaściwe dobranie sprzętu, błędny układ pomieszczenia czy zaniedbanie aspektów bezpieczeństwa mogą prowadzić do przerw lub opóźnień w pracy, nieefektywności pracy, słabej jakości przyrządzanych potraw oraz niezadowolenia klientów. Problemy te mogą skutkować także większymi kosztami operacyjnymi i negatywnym wpływem na reputację lokalu. Jak zatem podejść do planowania profesjonalnej kuchni?


Etap 1: Audyt i przygotowanie projektu


Pierwszym, bardzo istotnym etapem jest rozpoznanie inwestycji. Pozwoli to na fundamentalne określenie podstaw prawidłowego działania każdej kuchni gastronomicznej. Za sprawą przeprowadzonego audytu można dokładnie ocenić możliwości powstającego lokalu, optymalnie dobrać urządzenia oraz zadbać o ich ergonomię.


Niezbędnym czynnikiem jest określenie potrzeb samego lokalu oraz harmonogramu pracy. Taki audyt pozwoli również na dokonanie analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli, czyli HAACP. Ten ostatni element pozwala na kontrolowanie występujących zagrożeń, które mają związek z pracą z żywnością, jej przetwarzaniem i przechowywaniem oraz dystrybucją. To niezwykle istotny element, który jest obowiązkowy w branży spożywczej nie tylko w Polsce, ale także w większości krajów na terenie Unii Europejskiej. 

Dlaczego warto korzystać z usług projektowych?


W trakcie projektowania kuchni należy wziąć pod uwagę odpowiednie umiejscowienie każdego ze sprzętów w taki sposób, aby praca na nich była bezpieczna i wygodna dla użytkownika, ponieważ w każdej kuchni profesjonalnej bardzo istotne jest, aby we właściwy sposób zagospodarować przestrzeń. Szczególnie ma to znaczenie wybierając duże urządzenia takie jak np. komory chłodnicze, których lokalizacja nie może ograniczać przestrzeni w samej kuchni, a powinny być ulokowane w miejscu łatwo dostępnym. To urządzenia o dość dużych gabarytach służące do przechowywania produktów, po które pracownicy będą każdego dnia sięgać wielokrotnie. Ze względu na wielkość urządzeń wcześniejsze zaplanowanie przestrzeni ma fundamentalne znaczenie. Należy dokładnie określić przestrzeń, jaka jest do zagospodarowania i pod ten wymiar wybrać odpowiedni sprzęt.  


Kolejnym elementem, który służy odpowiedniej organizacji pracy jest przemyślenie ustawienia sprzętu kuchennego. Przypadkowe rozlokowanie może prowadzić do chaosu, co z kolei może wpływać na obniżenie wydajności zespołu, powodować opóźnienia w wydawaniu posiłków, a tym samym spadek jakości obsługi klienta. Złe zagospodarowanie przestrzeni może także zniechęcać do korzystania z poszczególnych sprzętów. 


Dlaczego jeszcze warto skorzystać z usług projektowych:


- zgodność z wszelkimi zasadami bezpieczeństwa
- optymalizacja przestrzeni
- płynność pracy
- oszczędność kosztów i czasu
- wsparcie w wyborze sprzętu i dokonaniu formalności

Etap 2: Dobór sprzętu gastronomicznego na potrzeby lokalu


Przygotowując projekt wyposażenia kuchni gastronomicznej ocieramy się o drugi niezwykle istotny element, który opiera się o dobór odpowiedniego sprzętu kuchennego jaki będzie wykorzystywany na potrzeby lokalu. W tym momencie niezwykle istotne jest, aby dobrać nie tylko urządzenia i akcesoria, które będą odpowiednie do specyfiki oferowanych potraw w menu, ale także sprzęt mocny i przygotowany do wydawania bardzo dużej ilości posiłków, dzięki czemu posłuży przez długi czas.


Warto wspomnieć o piecach konwekcyjno-parowych, bez których trudne byłoby funkcjonowanie lokalu gastronomicznego. W tym przypadku trzeba zwrócić uwagę na jakość materiałów, z których zostały wykonane, ponieważ piece są dość mocno eksploatowane. Bardzo istotnym czynnikiem będzie również ich wielkość, która musi być spójna z zapotrzebowaniem lokalu oraz zaawansowane technologicznie rozwiązania zwiększające oszczędności. Kolejnym bardzo istotnym sprzętem gastronomicznym są urządzenia wielofunkcyjne, które znajdują zastosowanie w lokalach, gdzie wykonuje się dania wymagające różnych rodzajów obróbki cieplnej. Przy ich pomocy można ugotować, udusić, podgrzać lub grillować danie. Wielofunkcyjność tych urządzeń często eliminuje potrzebę użycia innych sprzętów. Dokładne zaplanowanie przestrzeni oraz wybór urządzeń gastronomicznych wpływają na wiele czynników w lokalu gastronomicznym, takich jak:


- utrzymanie ciągłości pracy urządzenia,
- perfekcyjna organizacja pracy, 
- łatwość przygotowywania potraw,
- szybkość wydawania posiłków,
- najwyższa jakość oferowanych potraw,
- oszczędność, zwiększanie obrotów
- szybki zwrot inwestycji.
 
Poza niezawodnością urządzeń, w jakie należy wyposażyć kuchnię profesjonalną, które muszą być trwałe, wykonane ze świetnej jakości podzespołów, koniecznie należy zwrócić uwagę na posiadane przez nie funkcje, wpływające na wygodę i intuicyjną obsługę. Precyzyjne ustawienia temperatury i czasu gotowania minimalizują ilość zużytego produktu oraz zapewniają powtarzalność najwyższej jakości przygotowywanych potraw. Funkcje, jak automatyczne czyszczenie, pozwalają kucharzom skupić się na tworzeniu wyjątkowych potraw, nie na czasochłonnym myciu sprzętu. Dynamicznie rozwijający się rynek wymaga od producentów sprzętu profesjonalnego także urządzeń estetycznych, stających się integralnym elementem nowoczesnej kuchni. Bardzo istotny jest także wybór dobrej jakości blatów roboczych, które będą odporne na uszkodzenia, a także łatwe w czyszczeniu. To jeden z najważniejszych elementów, które wpływają na pracę w lokalu. 


Etap 3: Użytkowanie i serwis


Usługi przed i posprzedażowe to elementy ostatniego, trzeciego, niezwykle istotnego etapu wyposażenia profesjonalnej kuchni. Kupując sprzęt kuchenny warto wybierać producenta, który zadba także o spokój i bezpieczeństwo użytkownika przez cały czas użytkowania wybranego sprzętu. Długi okres pełnej gwarancji oraz szybkość reakcji i naprawy ze względu na rozbudowaną siatkę serwisową na terenie całego kraju, dostęp do oryginalnych części zamiennych oraz systematyczne pokazy i szkolenia podnoszące wiedzę i jakość usług to oszczędność pieniędzy i czasu.


Niektórzy producenci oferują również posprzedażowe wsparcie kulinarne, co w wielu przypadkach jest nieocenioną pomocą przy wdrożeniu się w użytkowanie nowego sprzętu dla pracowników. Warto również wspomnieć o korzyściach wynikających z zakupów wielu urządzeń od jednego dostawcy. Takie rozwiązanie generuje szereg atutów. Poza możliwością otrzymania atrakcyjnej ceny, można w jednym miejscu zakupić urządzenia, które można zabudować w jeden ciąg, co pozwoli na utrzymanie w kuchni jednolitego standardu sprzętu oraz wprowadzić harmonię, która z pewnością przyczyni się do bardziej efektywnej pracy i zachowania eleganckiej przestrzeni.

Gastronomia wyposażenie - co zyskujesz wybierając RM Gastro do kompleksowego wyposażenia?

Renomowanym producentem jest firma RM Gastro, która od niemal 25 lat działa na rynku HoReCa i cieszy się dużym uznaniem wśród odbiorców ze względu na ofertę najwyższej jakości urządzeń oraz kompleksowe zaopatrzenie różnego rodzaju lokali gastronomicznych: od barów, miejsc typu fast food, poprzez kawiarnie, po duże stołówki, szpitale, restauracje i hotele oferujące różne rodzaje potraw. RM Gastro to dostawca posiadający ugruntowaną pozycję na rynku i mogący szczycić się poza świetnie wyposażonym zapleczem technicznym także profesjonalnymi specjalistami, doskonałymi doradcami i ogromnym zapleczem oryginalnych części zamiennych do poszczególnych urządzeń, a także serwisem dostępnym niemalże od ręki. Przed podjęciem decyzji zakupowej warto umówić spotkanie z doświadczonym doradcą, który pomoże skonsultować projekt kuchni profesjonalnej oraz dobrać odpowiedni sprzęt kuchenny, powodując, że pomieszczenie będzie nie tylko funkcjonalne, ale także estetycznie wyposażone. Umów spotkanie z doradcą. Szczegóły w zakładce kontakt.


Jak można zauważyć, rozsądne i umiejętne podejście do wyposażenia kuchni gastronomicznej wymaga starannego zaplanowania i zrozumienia specyfiki takiego miejsca. Bardzo ważne jest uwzględnienie różnic jakie wynikają z funkcjonalności oraz użytkowania kuchni domowej a profesjonalnej, co pomoże w uniknięciu potencjalnych błędów w planowaniu jej zagospodarowania. Decyzje dotyczące wyposażenia gastronomii, profesjonalnej kuchni, która będzie wydawała setki posiłków każdego dnia powinny bazować na przemyślanej strategii, która będzie opierała się nie tylko o estetykę pomieszczenia, ale przede wszystkim jej funkcjonalność. Dla każdego właściciela lokalu gastronomia - wyposażenie powinno być także istotne pod względem spełnienia wymaganych norm bezpieczeństwa. 

 

RM Gastro Polska